zaterdag , 9 december 2023
 
 
Bekerfinale: Bekerwinst voor Dallinga/Frans Bevers

Bekerfinale: Bekerwinst voor Dallinga/Frans Bevers

BRON: WWW.KOZOOM.COM

ZUNDERT – De Nederlandse beker is na een prachtig gevecht in de finale net als vorig jaar weer voor Dallinga/Frans Bevers. De Zeeuwen versloegen met Frédéric Caudron en Eddy Leppens als kopmannen de belangrijkste rivaal De Heeren/Millers in de eindstrijd. De volgende missie voor het team, dat volgend jaar in een nieuwe, nooit vertoonde samenstelling de eredivisie ingaat, is de prolongatie van het kampioenschap.

De suprematie in de bekerstrijd was lang niet zo groot als werd verwacht. Frédéric Caudron wervelde in de partij tussen de twee grootmachten weliswaar imposant over Dick Jaspers (3-0, drie sets in zes beurten), maar op drie andere tafels waren de wedstrijden tot het einde super spannend.

De andere Belgische kopman in het team, Eddy Leppens, besliste op de valreep de finale in een thriller tegen Eddy Merckx. De ontketende Merckx startte die wedstrijd met twee gewonnen sets, maar Eddy Leppens toonde aan over een betere eindsprint te beschikken dan de drie Belgische profrenners op datzelfde moment in de sprint met de Zwitser Fabian Cancellara in de Ronde van Vlaanderen.

De bekerwinnaar was als collectief de beste, hoewel dat in de finale niet direct was te zien. Zeker niet in de fase waarin de beslissing moest vallen en Jean Paul de Bruijn op een cruciaal moment ten onder ging tegen Frans van Kuyk. Toen ook Glenn Hofman op de vierde tafel Dick van Uum liet terugkomen tot 2-2, was de spanning in de wedstrijd helemaal terug. Alleen Frédéric Caudron mocht tot dan toe pronken met een formidabele winstpartij op Dick Jaspers: 15-10, 15-11 en 15-3, de drie sets in precies 6 beurten (2.500 tegen 1.500).

Eddy Leppens leek eerst kansloos tegen Merckx, die een 2-0 voorsprong nam met 15-11 in 5 en 15-7 in 11 beurten. Dat was het sein voor een fantastische comeback van Leppens, die eerst met 15-9 (8) en 15-7 (3) op 2-2 kwam en vervolgens ook de beslissende omloop won.

De kroon op het werk, in de finale met de twee uitblinkende teams, verhulde het gemis aan spanning in de aanloop naar het eindspel. De voorronden waren slechts bepalend voor wie samen met Dallinga, De Heeren en Pressplate naar de kruisfinale mocht: A1 Biljarts of Holland Mineraal. Toen de beslissing in het voordeel van de Lochemmers was gevallen, mochten de twee topteams in deze finale hun overmacht demonstreren in de kruisfinales.

De Heeren won zelfs met een beter teamtotaal (1.819) dan Dallinga, dat door het verlies van Eddy Leppens tegen Peter Ceulemans op drie andere biljarts moest toeslaan en met een teamgemiddelde van 1.348 eindigde.

Hoe zeer de twee topfavorieten aan elkaar gewaagd waren, bleek ook omdat Jean Paul de Bruijn zijn ups en downs had en een 2-1 voorsprong weggaf tegen Frans van Kuyk. Bovendien speelde Glenn Hofman met de handicap van een hardnekkige hoofdpijn in zijn laatste partijen, waardoor Dick van Uum een geduchte tegenstander was. ,,Ik was verre van fit”, zei Hofman later, ,,maar moet ook zeggen dat Dick heel goed speelde.”

Het Dallinga team, dat na de finale het slechte nieuws kreeg dat Meerten Dallinga, de grote man achter het team, in de morgenuren door een ongeluk op de racefiets gewond was geraakt en naar het ziekenhuis was gebracht, gaat nu alleen nog op zoek naar de dubbel in deze samenstelling. Eddy Leppens, die tot de top vijf behoort in Nederland en België, is in beide landen nog zonder team voor volgend jaar. Glenn Hofman vertrekt naar Jorissen in Den Haag.

Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn gaan samen met Dick Jaspers en Eddy Merckx het team vormen dat door velen als onverslaanbaar wordt gezien in beide competities.

Wat dat aangaat kon dit wel eens de voorlopig laatste boeiende finale in de bekercompetitie zijn geweest.

De eindstand met partijen, punten, gemiddeldes en hoogste series:

1 Dallinga/Frans Bevers 5-9-1.507-11
2 De Heeren/Millers Biljarts 5-8-1.569-9
3 Holland Mineraal 4-4-1.254-10
4 Pressplate/Machielsen.fa 4-4-1.220-8
5 A1 Biljarts 3-3-1.027-10
6 Biljartcafé Jorissen 3-1-1.092-9
7 Van Wanrooy Transport 3-1-1.058-8
8 Garage Verbrugge Hyundai 3-0-0.952-9.

Dick Jaspers haalde individueel het beste gemiddelde (2.280) voor Frédéric Caudron met 2.184, Eddy Merckx met 1.744, Frans van Kuyk met 1.671 en Eddy Lepperns met 1.548.