dinsdag , 5 december 2023
 
 
Bekerfinale heeft al een rijke historie

Bekerfinale heeft al een rijke historie

BRON: WWW.KOZOOM.COM

ZUNDERT – Het Biljartcentrum van Den Hoek op de vroege morgen van de tweede dag. De eerste biljarters komen het café binnen, in de zaal wordt alles in gereedheid gebracht voor de tweede sessie. De bekerhouder, met Caudron en Hofman, gaat de spits afbijten en staat tegenover Holland Mineraal. Op de andere tafels speelt Biljartcafé Jorissen tegen Van Wanrooy Transport.

Henny Wezenbeek, de wedstrijdleider namens de Sectie driebanden en Jan van Kerkoerle, de spreekstalmeester namens de organisatie Stichting Topsport Zundert, schuiven achter de coulissen van Den Hoek aan om te praten over het fenomeen bekerfinale.

Henny Wezenbeek, uit Spanbroek, herinnert zich zijn eerste bekerfinale in Zuiderduin in Egmond. Hans van Leuteren, die daar de wedstrijdleiding deed, kon wel wat hulp gebruiken, dus vroeg Dirk Snip, de organisator, de Noord-Hollander om te assisteren. ,,Ik weet dat de bekerfinale al een hele historie had, maar vanaf 1997 organiseerde Dirk Snip het in deze vorm”, aldus Henny. Daarvoor werd er om de KNBB beker gespeeld, met twee teams die een thuis- en uitwedstrijd speelden. Jan Arnouts, een van de oudgedienden, herinnert zich: ,,Toen, in die eerste jaren, speelden ze met koppels.”

Via Heilloo, Egmond aan Zee, Oosterhout (Gelderland) nam Hans Snellen de organisatie vijf jaar geleden over en bouwde een arena in Rijsbergen. Het toernooi wordt nu voor de derde keer in Den Hoek in Zundert gespeeld, nog altijd volgens het gekende systeem.

Jan van Kerkoerle: ,,We hebben destijds gevraagd om het toernooi voor drie jaar te organiseren. Dan loopt het nu dus af, maar we vinden het naast ons jaarlijkse Kersttoernooi een prachtig evenement. Wat ons betreft willen we dus wel verder. Ik weet niet of de Sectie driebanden andere plannen of andere ideeën heeft. Ik kreeg gisteren wel een mooi compliment: een Zeeuw, die hier altijd komt, zei dat de bekerfinale maar in Zundert moet blijven. Hij zei, ik heb altijd het gevoel dat ik hier in een warm bad kom. Mooier kon hij het voor ons niet aangeven.”

Henny Wezenbeek rent intussen heen en weer, tussen de zaal en zijn domein, waar de wedstrijdleider de resultaten verwerkt en het schema bepaalt. De Noord-Hollander (66), die jarenlang als kelner en gastheer in de horeca werkte en later overstapte naar het onderwijs (horeca vakonderwijs) is inmiddels gestopt met werken en heeft meer tijd voor zijn biljarthobby gekregen.

Hij doet nu – als eminent wedstrijdleider – de Masters, de bekerfinale, het NK dames, vier Grand Prix toernooien per jaar en de Play-offs van de eredivisie.
,,Ik heb eerst een aantal jaren meegedraaid, voordat ik stilzwijgend in de Sectie driebanden ben gekomen.” Daar maakt hij nu deel uit van het bestuur onder leiding van Santos Chocron.

Vandaag en morgen worden in de bekerfinale nog wedstrijden in de poulefase afgewerkt. Zaterdagavond staan de eerste partijen voor de kruisfinales om 20.30 op het programma, de tweede helft volgt zondagmorgen om 11.00 uur.

De finale wordt zondag om 14.00 uur gespeeld.

Alle partijen worden live uitgezonden op kozoom.