dinsdag , 5 december 2023
 
 
Bekerfinale: Stefan Galla, een vrijbuiter in zijn beste vorm

Bekerfinale: Stefan Galla, een vrijbuiter in zijn beste vorm

BRON: WWW.KOZOOM.COM

ZUNDERT – De ster van Stefan Galla straalt al veel langer op het biljart, maar nog nooit was de 43-jarige Duitser zo goed als nu. Hij speelde meer dan tien jaar World Cups, in de jaren dat hij nog als groot talent werd gezien in de generatie van Martin Horn. Vier keer haalde hij de halve finale van een World Cup, één keer, met alle toppers in Hurghada, verloor hij van Torbjörn Blomdahl.

Voor het Duitse A team was hij een paar weken geleden een belangrijke troef op het WK in Viersen en voor Holland Mineraal is hij uitblinker in de Nederlandse bekerfinale, dit weekeinde in Zundert gespeeld. Stefan Galla’s overwinning op Berry Dallinga (3-0, 45 in 20 beurten, 2.250 gemiddeld) was goed voor een plaats in de kruisfinale voor zijn team, omdat ook Anno de Kleine (2-1 tegen Therese Klompenhouwer) en Murat Naci Coklu (2-1 tegen Bart Ceulemans) hun partijen wonnen.

Twee keer was Stefan Galla er al niet bij toen zijn team halve finale speelde in de bekerfinale. ,,Ik moest één keer in Duitsland competitie spelen en de eerste keer was ik ziek.” Donderdag miste hij ook de start: de sympathieke Duitser stond vast in een file op de snelweg, waar een zwaar ongeluk was gebeurd.

Hij is niet getrouwd, werkt in een biljartwinkel, waar niet alleen materiaal voor carambole biljart, maar ook voor pool, snooker, tafeltennis en andere sporten wordt verkocht en houdt vooral van zijn vrijheid. Stefan Galla, broer van Markus Galla, die ook op een redelijk niveau acteert, is een speler, geen werker, zoals hij dat zelf graag zegt. ,,Dat is één van mijn goede en tegelijk ook één van mijn slechte eigenschappen.”

,,Ik ben opgegroeid met Martin Horn: we zijn van hetzelfde jaar”, vertelt hij. ,,Martin woont in Essen, ik in Gelsenkirchen, tien kilometer van elkaar. Als biljarters waren we in die jone jaren al heel verschillend. Ik had misschien wel iets meer talent, maar was niet bereid om er hard voor te trainen en werken.”

Zijn eerste World Cup speelde hij al in 1992 in Brno, daarna deed hij zo’n dertien jaar onafgebroken in alle grote toernooien mee. ,,Ik ben tien jaar gestopt geweest, maar heb weer het plezier in biljarten gevonden.”

Op het WK in Viersen sleepte hij het Duitse A team door de groepsfase, omdat Martin Horn zijn partijen tegen Tsjechië en Egypte verloor. ,,Ik had geen sterke tegenstanders, maar voelde wel de druk, omdat ik moest winnen met een behoorlijke voorsprong.”

Voor de kwartfinale werd hij verslagen door Ronny Lindemann van Duitsland B: toen zorgde Martin Horn voor de winst van het team. ,,De halve finale tegen Nederland was een heel vreemde wedstrijd. Martin stond heel ver achter tegen Dick Jaspers, ik heel ver voor tegen Barry van Beers. Maar het gat werd op allebei de tafels steeds kleiner.”

Dick Jaspers won uiteindelijk met 40-29, Stefan Galla moest zijn partij stoppen op een voorsprong van 38-30. ,,Zodat ik nu in tien keer WK in Viersen twee keer derde ben geworden en één keer tweede. Maar helaas nooit gewonnen.”

Vorig jaar een slecht seizoen, dit jaar zijn beste seizoen ooit. ,,Ik ben niet zo’n denker, ik speel alleen op mijn gevoel. En als je een goed seizoen speelt, zoals nu, zit het in je hoofd ook goed, in een slecht seizoen is ,,je mind” vaak ook slecht.”

In Nederland staat Galla dit jaar 1.570 gemiddeld en ziet het er naar uit dat hij Murat Naci Coklu als kopman zal verdringen. In Duitsland is 1.400 ook een van zijn beste jaren. Hij werd één keer (2003) kampioen van Duitsland in een finale tegen Martin Horn.

Maar als de progressie zich zo blijft voortzetten als nu, gaan we van Stefan Galla nog veel moois te zien krijgen.