zaterdag , 9 december 2023
 
 
Dallinga en De Heeren spelen om de titel
Foto: Harry van Nijlen

Dallinga en De Heeren spelen om de titel

BRON: WWW.KOZOOM.COM/FRITS BAKKER

HEERHUGOWAARD/SLUISKIL – Het kampioenschap van Nederland in de eredivisie voor teams wordt dit weekeinde beslist in een dubbel tussen de twee finalisten. De topteams van De Heeren/Millers Biljarts en Dallinga/Frans Bevers spelen een thuis- en uitwedstrijd, waarvan de winnaar zich Nederlands kampioen mag noemen.

Het Zeeuwse team van Dallinga/Frans Bevers is de titelhouder en won vorig maand ook de beker: ook dat gebeurde in een finale tegen De Heeren/Millers.

Het zijn met voorsprong de twee beste twee teams in de Nederlandse competitie die elkaar treffen.
Dallinga/Frans Bevers speelt met Frédéric Caudron, Eddy Leppens, Jean Paul de Bruijn en Glenn Hofman krijgt volgend jaar een nieuwe naam en nieuwe samenstelling.

De Heeren/Millers speelt met Dick Jaspers, Eddy Merckx, Frans van Kuyk en Dick van Uum. Het team werd door Dirk Snip naar Grand Café De Heeren in Heerhugowaard gehaald, nadat het Partycentrum Osdorp de deuren moest sluiten. Ook dit team zal volgend jaar niet meer onder deze naam en in deze samenstelling spelen.

Zaterdag is de eerste wedstrijd in Grand Café De Heeren in Heerhugowaard. Zondag is de return in Hotel café Restaurant Dallinga in Sluiskil. De wedstrijd in Sluiskil wordt live uitgezonden op Kozoom.

Wij kijken vooruit met Dirk Snip, teamleider van De Heeren, naar de beslissende tweekamp.

Kozoom/Frits Bakker: Hoe staan jullie ervoor voor de play-offs? Het team heeft een beetje moeizame halve finale gespeeld, maar zijn jullie nu weer vol vertrouwen voor het eindgevecht?
Dirk Snip: ,,Ik denk dat we er klaar voor zijn. Uit de contacten blijkt dat het leeft. We hadden natuurlijk een mooie uitgangspositie meegenomen vanuit Zundert, maar thuis bleek dat we altijd volle bak moeten om een goed resultaat te behalen. Dat dit tegen Dallinga uit en thuis het geval moet zijn mag duidelijk zijn. Uitgangspunt: het enige wat telt is GOUD.”

Kozoom/FB: Jij zal zelf ook niets liever willen dan een afscheid in stijl van de ploeg.
Dirk Snip: ,,Een Nederlands kampioenschap is voor allen speciaal. Ook voor mannen als Dick Jaspers en Eddy Merckx, die al vele malen mooie titels hebben gehaald. Ik heb zelf al veel gedaan in de biljartsport, maar een titel als teamleider met een eredivisieteam op het hoogste niveau zou ik graag meemaken. Het voelt een beetje als een sneaky titel, want eigenlijk zou Sander (Jonen) de klus hebben moeten afmaken. Echter, als het dan toch zo is, ga ik er ook van genieten.”

Kozoom/FB: Is het een beetje met pijn in het hart dat de ploeg verdwijnt?
Dirk Snip: ,,Nee, geen pijn in het hart. Ik heb mij vanaf moment één gerealiseerd dat een vervolg lastig zou worden. Ik heb het druk met mijn zaak en heb niet de tijd om hier een goede invulling aan te geven. Dit kwam op mijn pad en was in te vullen, dus met veel plezier gedaan. Er was ook al heel snel duidelijk dat Dick en Eddy al andere plannen hadden.”

Kozoom/FB: Hoe zijn die paar maanden verlopen? Jongens hebben het goed opgepakt… en ook aardig wat publiek bij de thuiswedstrijden?
Dirk Snip: ,,Ik heb de samenwerking met de jongens als heel plezierig ervaren. Ik kende ze natuurlijk al een aantal jaren en dat maakt de communicatie wel makkelijker. Ik merk wel dat de rol als teamleider tijdens spannende momenten (finale bekercompetitie) een stressjob is. Je kan geen invloed uitoefenen, maar je wilt zo graag… Alles ligt in handen van de jongens (en dat is maar beter ook). De publieke belangstelling is zonder meer goed. Ik denk toch dat we gauw een kleine honderd man hadden en komend weekend reken ik op meer. Dit is natuurlijk ook leuk voor de eigenaren van het biljartcentrum. Ook zij hebben tenslotte hun nek uitgestoken.”

Kozoom/FB: Wat verwacht je van het duel met Dallinga: wie is, in alle eerlijkheid, jouw favoriet voor de winst?
Dirk Snip: ,,Het duel met Dallinga zal spannend worden. Ik moet gewoon eerlijk zijn en constateren dat Dallinga favoriet is. Maar we weten allemaal dat biljarten een raar spel is en dat alle spelers van elkaar kunnen winnen. Uiteindelijk heeft Dallinga ook in de competitie laten zien over een heel seizoen de beste te zijn. Ik ben zelf absoluut geen voorstander van play-off’s, maar als ons nu de kans op de titel nu toch geboden wordt, gaan we er voor. Ik wens beide teams veel succes.”

Kozoom/FB: Is het een voordeel of nadeel dat jullie eerst thuis spelen?
Dirk Snip: ,,Ik vind het jammer dat we eerst thuis spelen. Het is natuurlijk leuker om in eigen huis de titel te behalen. Maar om in de eerste wedstrijd een goede uitgangspositie te realiseren is ook lekker. Voor beiden is wat te zeggen, maar als ik de keuze had mogen maken, dan eerst uit en een kampioensfeestje thuis.”

Kozoom/FB: jij verwacht dus een volle bak in De Heeren, zaterdag?
Dirk Snip: ,,Het zal absoluut volle bak zijn. Ik kan enorm genieten van zo’n mooie biljartambiance. Topbiljarten en een volle bak. Daar doe je het voor…”

Kozoom/FB: Wat gaat Dirk Snip na dit avontuur doen, nog iets nieuws op komst?
Dirk Snip: ,,Ik ga na dit seizoen gewoon door met de dingen die ik nu ook doe. Eerste divisie spelen met mijn maten van team Dirk Snip Biljarts, mijn zaak in biljarts en sportprijzen en …last but not least… mijn gezinnetje. Ik zal ongetwijfeld nog wel eens iets organiseren, maar op dit moment zijn er geen concrete plannen. Ik moet alleen zorgen dat ik niet in een zwart gat terecht kom, na deze enerverende, maar ontzettend leuke job als teamleider. Ik wil hierbij alvast Dick, Eddy, Frans en Dick van Uum bedanken voor de prettige samenwerking, Edith Molenaar als eigenaar van het biljartcentrum, maar ook alle clubgenoten van driebandenclub De Heeren van Miller’s die hebben geholpen in welke vorm dan ook.”