zaterdag , 9 december 2023
 
 
Dallinga Kampioen van Nederland
Foto Harry van Nijlen/ Kozoom

Dallinga Kampioen van Nederland

BRON: WWW.KOZOOM.COM/ FRITS BAKKER

SLUISKIL – Het kampioenschap in de eredivisie driebanden ging voor het tweede opeenvolgende jaar naar Dallinga-Frans Bevers uit Sluiskil. De Zeeuwen grepen de titel in de dubbel tegen De Heeren/Millers Biljarts met een overwinning op zaterdag met 6-2 Zondag in de return werd het (reglementair) 5-3.

Het werd een bizar slot van de competitie, waarin de wedstrijd op zondag niet bepaald reclame voor de biljartsport was. De Utrechter Dick van Uum, vierde speler bij De Heeren, werd zondag door zijn teamleider Dirk Snip terug naar huis gestuurd, omdat hij na een nachtje stappen niet in staat werd geacht om fatsoenlijk aan het biljart te verschijnen.

Dirk Snip zei: ,,Ik loop toch al heel lang mee in de biljartsport, maar dit heb ik nooit meegemaakt. Voor mij was er geen twijfel mogelijk: ik kon het tegenover mijn team, de sponsor en de spelers niet maken om deze jongen te laten spelen. Het was een schande geweest voor de biljartsport.”
De volle tribunes, die voor de climax van de play-offs waren gekomen, kregen veel kwaliteit en spanning te zien in de drie wedstrijden. Het kampioenschap was evenwel al beslist, voordat er ook maar een carambole was gemaakt in de return.

De KNBB (Sectie voorzitter Santos Chocron) besliste tijdens de eerste partijen al, dat Dallinga niet de dupe mocht worden van het wangedrag van Dick van Uum. Jan Kikken, teamleider van Dallinga: ,,We stonden dus vooraf al met 2-0 voor, konden dus in het meest ongunstige geval met 6-2 verliezen, maar de caramboles zouden niet meer beslissen over het kampioenschap. Dus waren wij zonder te spelen kampioen.”

De zes overgebleven spelers, die voor drie partijen aan de tafels verschenen, maakten er niettemin een erezaak van om de laatste wedstrijd de glans mee te geven die de play-offs verdienen.

Jean Paul de Bruijn nam als eerste revanche voor het verlies dat hij op zaterdag leed tegen Frans van Kuyk. De enige Zeeuw in het kampioensteam won nu met 45-24 in 24 beurten.

Eddy Leppens had een geweldige start tegen Eddy Merckx, die in het begin van de partij muurvast zat: Leppens leidde onder meer na een serie van tien met 40-17 in 12 beurten. Maar Merckx liet zich niet zo maar aan de schandpaal nagelen.

De tweevoudige wereldkampioen en huidig Belgisch kampioen zette met die kloof van 23 punten op het scorebord een magistrale achtervolging in. Met 33 caramboles in vijf beurten (6-0-9-13-5) was hij als eerste aan de finish. Leppens moest zelfs nog zes punten maken in de nabeurt om gelijk te spelen.

Frédéric Caudron en Dick Jaspers mochten de kroon op het werk zetten met een demonstratiepartij. De twee wereldtoppers vermaakten het publiek met een wedstrijd driebanden op het allerhoogste niveau. De Nederlander won de partij na tussenstanden van 22-19 in 5 en 41-32 in 14 beurten met 50-46 in 20.

Daardoor sloot Dallinga-Frans Bevers het jaar voor de tweede keer op rij af met de dubbel: zowel het kampioenschap, waarvoor in de competitie al de basis was gelegd met een ruime voorsprong, als de bekerwinst.

De Zeeuwen eindigden in de competitie met 39 punten uit 22 wedstrijden (één keer verlies tegen Jorissen) voor De Heeren met 32 en Pressplate/Machielsen.fa met 30.

Het team wijzigt, zoals al bekend, volgend seizoen ingrijpend van samenstelling. Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn blijven deel uitmaken van het team, dat Marco Jansen en AEJ als hoofdsponsor krijgt. Dick Jaspers en Eddy Merckx, toevallig vandaag spelend voor de concurrent, komen het team versterken.

Het team met Frédéric Caudron, Dick Jaspers, Eddy Merckx en Jean Paul de Bruijn (reserve Jerry Hermans) wil een gooi doen naar winst van de Europacup.

Sectievoorzitter Santos Chocron reikte namens de KNBB de beker en de medailles uit die bij het kampioenschap horen.