dinsdag , 5 december 2023
 
 
Kersttoernooi krijgt nieuwe opzet!

Kersttoernooi krijgt nieuwe opzet!

BRON: KOZOOM.COM/FRITS BAKKER

ZUNDERT – Het traditionele Kersttoernooi in Zundert krijgt dit jaar een nieuwe impuls. De formule wordt spectaculair gewijzigd. Louis Havermans van de organisatie: ,,We willen het publiek meer spektakel brengen.” Het internationale toernooi in de spelsoort driebanden wordt van woensdag 27 tot en met zondag 30 december gespeeld. Het deelnemersveld van acht spelers bestaat uit twee Nederlanders, drie Belgen, een Turk en een Duitser.

Bovendien wordt er voor het eerst in korte sets gespeeld en komt er slechts één biljart in de arena van Den Hoek in Zundert. Havermans: ,,Met de organisatie hebben we besloten tot deze nieuwe formule, omdat we vinden dat het sneller en spannender moet. We gaan eens kijken of dat aanslaat. We zijn allemaal echte biljartliefhebbers en weten dat veel mensen het prachtig vinden om naar een serie van 20 of 25 en naar een partij van 40 in 8 beurten te kijken. Maar wij hebben gekozen voor flitsend biljarten om het publiek voortdurend te boeien.”

Murat Naci Coklu en Eddy Merckx zijn de top tien spelers uit de wereldranglijst. Coklu is de nummer zeven, Merckx de nummer 8. Havermans: ,,We bekijken elk jaar welke spelers we willen uitnodigen en soms zijn er spelers die in die week ver weg zijn of niet kunnen spelen.”

In een reactie zei Coklu: ,,We zullen zien hoe dat is, naar sets van 9 punten spelen. Ik heb het nooit eerder gedaan. Wel hebben we vorig jaar in het Turks kampioenschap naar sets van 11 gespeeld. Dertig seconden is voor mij geen probleem, ik hou van snelle partijen. Wat het systeem betreft: het is een toernooi buitenom de officiële wedstrijden. Ze kunnen dus zelf bepalen hoe ze spelen. Voor de World Cups hebben we met de spelers onder elkaar vaak discussies. Ik zou graag naar 50 punten spelen of naar best of 5 sets.”

Eddy Merckx, die het toernooi vorig jaar won: ,,Ik vind het mooi date er een poging wordt gedaan om nieuw leven in het biljarten te krijgen. En korte partijen is beter dan lange, slepende partijen, die het publiek wegjagen.”

Barry van Beers, die voor eigen publiek speelt: ,,Een nieuw systeem inderdaad, ziet er verfrissend en snel uit, hopelijk aantrekkelijk voor het publiek, maar dat lijkt mij van wel.”

De deelnemers zijn:
Poule A
Eddy Merckx
Eddy Leppens
Martin Horn
Gerwin Valentijn
Poule B
Murat Naci Coklu
Roland Forthomme
Peter Ceulemans
Barry van Beers

De poulewedstrijden worden gespeeld naar best of 7 in setjes van 9 punten. De halve finale is naar best of 9, de finale op zaterdag naar best of 11. De tijdklok is ingesteld op 30 seconden. Kozoom is uitgenodigd om alle partijen uit te zenden.